SOTE MUMMON SILMIN

Sote-uudistus on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistus. Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. 

https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/ajankohtaista 

Osana sote-uudistusta on tarkoitus laajentaa asiakkaan valinnanvapautta. Valinnanvapaudella tarkoitetaan asiakkaan oikeutta valita itse, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja.  Julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voivat jatkossakin tuottaa asiakkaalle julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Kolmas sektori sisältää muut valinnanvapauden piiriin kuuluvat palvelut. 

https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-maakunta-ja-sote-uudistus-tehdaan-koko-suomelle 

Ikäihmisten osuus (yli 60-vuotiaat) Suomen väestöstä on noin 18 prosenttia. He ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden pääkäyttäjiä.  

Kuvaamme mummon arkea soteviidakossa. Mummon vointi on tänäkin aamuna heikohko ja hän on yksin. Hän tuntee tarvitsevansa pikaisesti lääkärin apua. Mummo asuu 30 kilometrin päässä keskustasta. Mummon kotiin on asetettu  digitaalisaatiolaitteet,  joiden tarkoituksena on sujuvoittaa ja tuoda joustavuutta mummon arkeen. 

Mummo saa hädin tuskin soitettua DORO-puhelimellaan keskustan terveysaseman sairaanhoitajalle. Mummo odottaa ja saa sanoman, jossa kehotetaan puhelimen avulla valitsemaan soitetaanko hänelle vai jättääkö hän viestin. Hän valitsee odotan.   

Sairaanhoitaja vastaa ja mummo saa kertoa tarinaansa. Sairaanhoitaja kehottaa mummoa käyttämään hänelle asennettua digitaalista palvelua. Sen avulla hän voi tilata palvelusetelin määrittämää palvelua.  

Osaako mummo käyttää digitaalista palvelua ja valita itselleen sopivan palvelun? Ovatko kaikki palveluntarjoajat digitaalipalveluiden piirissä? Tietääkö mummo mikä palveluseteli on, mistä sen saa, mitä se sisältää ja mihin sitä voi käyttää?  

Entä kun mummo tarvitsee yhteydenottoa etälääkäriin tai etälääkäri on sovitusti mummoon yhteydessä. Miten onnistuu linkkien avaaminen? Itsemäärämisoikeus menee ojasta allikkoon.  

Eräänä ratkaisuna olisi muun muassa ns. palvelun järjestäjä. Hän arvioi mummon terveyden ja mummon ympäristöolosuhteet. Hän ohjaa, neuvoo ja auttaa digitaalipalveluiden käyttöön ja käy aika ajoin mummon luona.  

Oma budjetti syrjäyttäisi palvelusetelin. Mummolle suunnitellaan vuotuinen budjetti. Näin mummon ei tarvitse miettiä palvelun hintaa. Hän voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palvelun. Joka sektorilla palvelu on samanhintaista. 

Näyttävätkö sotepalvelut mummon silmin yhdenvertaiselle ja laadukkaalle? 

 

Karin Karjalainen 

Mervi Eskelinen 

MerviEskelinen
Perussuomalaiset Pieksämäki

Olen peruskoulutukseltani sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, terveydenhuollon maisteri ja ammatillisten aineiden opettaja. Toimin Pieksämäellä luottamustehtävissä. Päätyöni on terveysalan opettaja. Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista muutama vuosi sitten. Suomi on jatkuvassa muutostilassa niinkuin tietysti pitääkin. Toivoisin muutoksen alkavan esimerkiksi pienituloisten ikäihmisten ja lapsiperheiden arjen helpottamisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu