Nyt alkaa tapahtua

Jopa miljoona suomalaista uudelleen koulutetaan?

 

Tulevaisuudessa työvoimatarve ammattialoittain ovat palvelutyö, sosiaali- ja terveysalan työ sekä teollinen työ. Palvelualalla työllistyvät vähittäiskauppojen kauppiaat ja myyjät, matkailu- ravitsemusalan työntekijät. Sosiaali- ja terveysalan työpaikat kasvavat myös merkittävästi. Sosiaali- ja terveysalan toimia on ulkoistettu alan ulkopuolellekin ja sen vaikutus työllistymiseen näkyy muilla aloilla. Teollisessa työssä muun muassa koneiden, laitteiden ja kulkuvälineiden valmistuksen työntekijät työllistyvät.

Luonnollinen poistuma työelämästä vaikuttaa työvoiman tarpeeseen. Vuonna 2005 poistui työvoimasta alle 40 000 henkilöä. Vuonna 2020 poistuu työvoimasta noin 63 000 henkilöä.

https://www.oph.fi/download/46470_koulutus_ja_tyovoiman_kysynta_2020.pdf

 

Yhtenä keskeisenä ratkaisuna kasvavaan työvoiman tarpeeseen on suomalaisten työttömien kouluttaminen uuteen työllistävään ammattiin. On arvioitu, että miljoona suomalaista uudelleen koulutetaan. 

 

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242761-jopa-miljoona-suomalaista-uudell…

 

Ammatillinen koulutus pystyy vastaamaan suurelta osin työvoimatarpeeseen. Koulutus voidaan toteuttaa omaehtoisena, työvoimapoliittisena, oppisopimuksena tai jonain muuna koulutusreformin mukaisesti.  Ammatillisessa koulutuksessa voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osia. Myös täydennys- tai lisäkoulutusta voi suorittaa työllistyäkseen.  Täydennys- ja lisäkoulutus voi kestoltaan vaihdella hyvinkin paljon. Nykyisinkään ei ole uutta, että räätälöidään koulutus uudelle tai vanhallekin työntekijälle yhteiskunnan muuttuessa. 

Monen kunnan koulutusjärjestelmässä on koulutusten järjestämisluvat. Koulutusten järjestämisluvat tulevat seuraavina vuosina kasvamaan työvoiman uudellen kouluttamisen myötä. Työllistymistä tapahtuu myös opetushenkilöstön ja muiden opetus- ja kasvatustyössä olevien työtekijöiden osalta laajamittaisesti.

 

Valtion talousarvioesityksessä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan määrärahat vuodesta 2018 vuoteen 2019 muutos olisi +15 716000 euroa. Ammatillisen koulutuksen vuodesta 2018 vuoteen 2019 muutos olisi +29 180 000 euroa. Ammatillisen koulutuksen määrävarat olisivat 803 251 000 euroa vuodelle 2019.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2019&lang=fi&maindoc=/2019/…

 

Nytkö alkaa tapahtua ammatillisessa koulutuksessa ja +29 180 000 euron muutoksella?

Jos se tapahtuisi yhden vuoden aikana, niin jokainen uudelleen koulutettaisi noin 29 eurolla.

Käytännössähän tämä ei ole mahdollista mutta pieni ajatusleikki sallittakoon.

 

 

Suomessa on työttömiä 192 000/heinäkuu 2018. Suomessa on paljon henkilöitä, joilla on halu ja kyky tehdä työtä. Vuoden 2019 budjettiesityksessä ei huomioitu ammatillisen koulutuksen budjettiin kiinniottavaa määrärahaa, joka viime vuosien aikana laskiessaan on alasajanut koulutuksen opiskelijamääriä. 

Opiskelijan ja työttömyyden vaikutukset talouteen jos vuoden 2019 budjettiesitys toteutuu:

https://yle.fi/uutiset/3-10344514

 

Meillä on motivoituneita henkilöitä vailla työtä, useiden tulevaisuusnäkymien tuloksia työvoimatarpeesta aloittain ja koulutusjärjestelmämme kyky vastata kasvavaan opiskelijamäärään.

 

Missä on luvatut määrärahat miljoonan suomalaisen uudelleen koulutukseen?

MerviEskelinen
Perussuomalaiset Pieksämäki

Olen peruskoulutukseltani sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, terveydenhuollon maisteri ja ammatillisten aineiden opettaja. Toimin Pieksämäellä luottamustehtävissä. Päätyöni on terveysalan opettaja. Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista muutama vuosi sitten. Suomi on jatkuvassa muutostilassa niinkuin tietysti pitääkin. Toivoisin muutoksen alkavan esimerkiksi pienituloisten ikäihmisten ja lapsiperheiden arjen helpottamisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu