MerviEskelinen Näkymiä PerusSuomalaiselta veräjältä

Nyt alkaa tapahtua

Jopa miljoona suomalaista uudelleen koulutetaan?

 

Tulevaisuudessa työvoimatarve ammattialoittain ovat palvelutyö, sosiaali- ja terveysalan työ sekä teollinen työ. Palvelualalla työllistyvät vähittäiskauppojen kauppiaat ja myyjät, matkailu- ravitsemusalan työntekijät. Sosiaali- ja terveysalan työpaikat kasvavat myös merkittävästi. Sosiaali- ja terveysalan toimia on ulkoistettu alan ulkopuolellekin ja sen vaikutus työllistymiseen näkyy muilla aloilla. Teollisessa työssä muun muassa koneiden, laitteiden ja kulkuvälineiden valmistuksen työntekijät työllistyvät.

Luonnollinen poistuma työelämästä vaikuttaa työvoiman tarpeeseen. Vuonna 2005 poistui työvoimasta alle 40 000 henkilöä. Vuonna 2020 poistuu työvoimasta noin 63 000 henkilöä.

https://www.oph.fi/download/46470_koulutus_ja_tyovoiman_kysynta_2020.pdf

 

Yhtenä keskeisenä ratkaisuna kasvavaan työvoiman tarpeeseen on suomalaisten työttömien kouluttaminen uuteen työllistävään ammattiin. On arvioitu, että miljoona suomalaista uudelleen koulutetaan. 

 

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242761-jopa-miljoona-suomalaista-uudell...

 

Ammatillinen koulutus pystyy vastaamaan suurelta osin työvoimatarpeeseen. Koulutus voidaan toteuttaa omaehtoisena, työvoimapoliittisena, oppisopimuksena tai jonain muuna koulutusreformin mukaisesti.  Ammatillisessa koulutuksessa voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osia. Myös täydennys- tai lisäkoulutusta voi suorittaa työllistyäkseen.  Täydennys- ja lisäkoulutus voi kestoltaan vaihdella hyvinkin paljon. Nykyisinkään ei ole uutta, että räätälöidään koulutus uudelle tai vanhallekin työntekijälle yhteiskunnan muuttuessa. 

Monen kunnan koulutusjärjestelmässä on koulutusten järjestämisluvat. Koulutusten järjestämisluvat tulevat seuraavina vuosina kasvamaan työvoiman uudellen kouluttamisen myötä. Työllistymistä tapahtuu myös opetushenkilöstön ja muiden opetus- ja kasvatustyössä olevien työtekijöiden osalta laajamittaisesti.

 

Valtion talousarvioesityksessä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan määrärahat vuodesta 2018 vuoteen 2019 muutos olisi +15 716000 euroa. Ammatillisen koulutuksen vuodesta 2018 vuoteen 2019 muutos olisi +29 180 000 euroa. Ammatillisen koulutuksen määrävarat olisivat 803 251 000 euroa vuodelle 2019.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2019&lang=fi&maindoc=/2019/...

 

Nytkö alkaa tapahtua ammatillisessa koulutuksessa ja +29 180 000 euron muutoksella?

Jos se tapahtuisi yhden vuoden aikana, niin jokainen uudelleen koulutettaisi noin 29 eurolla.

Käytännössähän tämä ei ole mahdollista mutta pieni ajatusleikki sallittakoon.

 

 

Suomessa on työttömiä 192 000/heinäkuu 2018. Suomessa on paljon henkilöitä, joilla on halu ja kyky tehdä työtä. Vuoden 2019 budjettiesityksessä ei huomioitu ammatillisen koulutuksen budjettiin kiinniottavaa määrärahaa, joka viime vuosien aikana laskiessaan on alasajanut koulutuksen opiskelijamääriä. 

Opiskelijan ja työttömyyden vaikutukset talouteen jos vuoden 2019 budjettiesitys toteutuu:

https://yle.fi/uutiset/3-10344514

 

Meillä on motivoituneita henkilöitä vailla työtä, useiden tulevaisuusnäkymien tuloksia työvoimatarpeesta aloittain ja koulutusjärjestelmämme kyky vastata kasvavaan opiskelijamäärään.

 

Missä on luvatut määrärahat miljoonan suomalaisen uudelleen koulutukseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näimpä ja sitten vielä kun järkestettäisiin opiskelu.. Turhat asiat pois ja vain välttämättömät säilytetään.. Itte aloitan nyt 27v. ikäisenä logistiikka-alan aikuiskoulutuksena onko järkeä että joudun käymään Ruotsin,Äidinkielen,matematiikat ynm . tunnit ja kurssit läpi? Mieti paljon maksaa ja menee aikaa jos minunlaisia on vaikka 2000 vuosittain... Paljon voitaisiin säästää jos nuo turhat tunnit poistettaisiin?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei ole alle 200 000 työtöntä vaan yli 500 000 TEM:in tilastoinnin kautta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Älä usko tilastokeskukseen, koska heidän määritelmänsä mukaan, että työtöntä ei lasketa 3 kk aktiivisen aikana tilastoihin sekä se, että 1 tunti työtä tehnyt lasketaan työlliseksi.

Paras tieto saadaan juuri TEM:in tilastoinnista ja siellä lukee yli 500 000.

EDIT:

Tässä: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Sivulta 3:

"Kesäkuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 567 200
työnhakijaa, mikä on 63 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin."

Mervi Eskelinen

Kiitos tiedosta. Kävin tutustumassa lähettämääsi linkkiin. Kyllä vain työttömien luvut ovat linkissä yli puolta miljoonaa.

Toimituksen poiminnat