MerviEskelinen Näkymiä PerusSuomalaiselta veräjältä

50 euroa, sehän löytyy kaikilta taskun pohjalta

Ei löydy kaikilta.

Suomessa on 16 %  pienituloisia tai köyhyys- ja syrjäytymisriskissä olevia. https://tilastokeskus.fi/til/tjt/2015/04/tjt_2015_04_2017-05-26_kat_001_...

 

Suomen väkiluku on noin 5 516 300. Pienituloisia ja köyhyys- ja syrjäymisriskissä olevia on 882,608 henkilöä. Lähes miljoona.

Pienituloiset ja köyhyys- ja syrjytymisriskissä olevat ehkä elävät miettien joka päivä taloudellista selviytymistä. Ihmiset eivät halua elämäänsä mitään ylimääräistä ennakoimatonta menoerää. 

Lääkekorvauksien omavastuu on vuosittain 50 euroa (korvausjärjestelmään kuuluvien lääkkeiden osalta). 

https://www.kela.fi/laakkeet

Monille 50 euron omavastuuosuus on liian suuri. On pitänyt jopa valita elintärkeän lääkkeen ja ravinnon välillä. Vai onko vointi ollut huono, kivulias tai muuten epämiellyttävä mutta vatsa täynnä? Valintaa on pitänyt tehdä ja joku osa aina kärsii. 

Kansantaloudellisesti lääkkeiden omavastuuosuuden korvaus kaikille pienituloisille ja köyhyys- ja syrjäytymisvaaassa oleville kustantaisi Suomen valtiolle noin 275 miljoonaa euroa. Luku on maximaalinen. Oletuksena, että kaikki pienituloiset ja köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevat käyttäisivät lääkkeitä yli lääkkeiden omavastuuosuuden. Todellisuudessa luku on pienempi!

Lääkkeitä käyttävän näkökulmasta hän saisi tärkeää lääkehoitoa ajallaan sairauden hoitoon ja mahdollisten rinnakkaissairauksien ennaltaehkäisyä. Puhumattakaan muista onnistuneen lääkehoidon vaikutuksista.

Tarkastellessani valtionvarainministeriön budjettikatsausta vuosi 2017, löytyi kohteita pienituloisten ja köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevien lääkkeiden omavastuuosuuden korvaukseen. Siirto ns. Suomen kannalta vähemmän merkittävistä kohteista. Ajatuksena, että valtioin velkaa ei lisätä.

https://vm.fi/documents/10623/307577/Budjettikatsaus+2017/cdda3c79-002a-...

 

Mitä mieltä olette?

Onko Suomen valtion menokohteissa mahdollisuutta uudelleen suuntaukseen niin, että pienituloiset ja köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevat saavat tarvittavat lääkkeet ilman 50 euron omavastuuosuutta?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Pienituloiset saavat lääkkeet Toimeentulotuesta ilman mitään omavastuuta, 100% korvattuna.

Mervi Eskelinen

Totta, yleensä saa myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen yhteydessä sähköisen maksusitoumuksen lääkkeisiin.

Kaikki pienituloiset eivät ole perustoimeentulon piirissä. Kirjoitus on tarkoitettu ajatellen heitä esimerkiksi pienituloiset eläkeläiset.
Olet varmaan huomannut mediassa kuinka paljon tulee esille epäkohtia ajatellen pienitulositen eläkeläisten kohtelua.

Pekka Pylkkönen

Eli siis puhutko nyt henkilöistä joiden tuet ylittävät toimeentulotuen?

1) joko heidän tulonsa ovat niin suuret että he voivat ostaa sekä ruoan että lääkkeet

Tai 2) heidän tulonsa ovat niin pienet että lääkeostojen jälkeen heillä on oikeus toimeentulotukeen ja sitä myöten maksuttomiin lääkkeisiin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ainakaan minun tietämissäni tapauksissa (tämä ei tietenkään käy mistään otannasta) toimeentulotuki ei ole kattanut 50 euron omavastuuta. Toivottavasti nämä ovat jonkinlaisia poikkeuksia tai tilanne on äskettäin muuttunut.

Pekka Pylkkönen

Minun tietämissäni on ja näin sanoo myös toimeentulotuen soveltamisohje.

Toimituksen poiminnat