50 euroa, sehän löytyy kaikilta taskun pohjalta

Ei löydy kaikilta.

Suomessa on 16 %  pienituloisia tai köyhyys- ja syrjäytymisriskissä olevia. https://tilastokeskus.fi/til/tjt/2015/04/tjt_2015_04_2017-05-26_kat_001_…

 

Suomen väkiluku on noin 5 516 300. Pienituloisia ja köyhyys- ja syrjäymisriskissä olevia on 882,608 henkilöä. Lähes miljoona.

Pienituloiset ja köyhyys- ja syrjytymisriskissä olevat ehkä elävät miettien joka päivä taloudellista selviytymistä. Ihmiset eivät halua elämäänsä mitään ylimääräistä ennakoimatonta menoerää. 

Lääkekorvauksien omavastuu on vuosittain 50 euroa (korvausjärjestelmään kuuluvien lääkkeiden osalta). 

https://www.kela.fi/laakkeet

Monille 50 euron omavastuuosuus on liian suuri. On pitänyt jopa valita elintärkeän lääkkeen ja ravinnon välillä. Vai onko vointi ollut huono, kivulias tai muuten epämiellyttävä mutta vatsa täynnä? Valintaa on pitänyt tehdä ja joku osa aina kärsii. 

Kansantaloudellisesti lääkkeiden omavastuuosuuden korvaus kaikille pienituloisille ja köyhyys- ja syrjäytymisvaaassa oleville kustantaisi Suomen valtiolle noin 275 miljoonaa euroa. Luku on maximaalinen. Oletuksena, että kaikki pienituloiset ja köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevat käyttäisivät lääkkeitä yli lääkkeiden omavastuuosuuden. Todellisuudessa luku on pienempi!

Lääkkeitä käyttävän näkökulmasta hän saisi tärkeää lääkehoitoa ajallaan sairauden hoitoon ja mahdollisten rinnakkaissairauksien ennaltaehkäisyä. Puhumattakaan muista onnistuneen lääkehoidon vaikutuksista.

Tarkastellessani valtionvarainministeriön budjettikatsausta vuosi 2017, löytyi kohteita pienituloisten ja köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevien lääkkeiden omavastuuosuuden korvaukseen. Siirto ns. Suomen kannalta vähemmän merkittävistä kohteista. Ajatuksena, että valtioin velkaa ei lisätä.

https://vm.fi/documents/10623/307577/Budjettikatsaus+2017/cdda3c79-002a-…

 

Mitä mieltä olette?

Onko Suomen valtion menokohteissa mahdollisuutta uudelleen suuntaukseen niin, että pienituloiset ja köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevat saavat tarvittavat lääkkeet ilman 50 euron omavastuuosuutta?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MerviEskelinen
Perussuomalaiset Pieksämäki

Olen peruskoulutukseltani sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, terveydenhuollon maisteri ja ammatillisten aineiden opettaja. Toimin Pieksämäellä luottamustehtävissä. Päätyöni on terveysalan opettaja. Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista muutama vuosi sitten. Suomi on jatkuvassa muutostilassa niinkuin tietysti pitääkin. Toivoisin muutoksen alkavan esimerkiksi pienituloisten ikäihmisten ja lapsiperheiden arjen helpottamisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu