Tämähän piti olla lapselleni maksutonta!

Moni vanhempi tai huoltaja pohtii taas koulun käytiin liittyvien luokkaretkien rahoitusta.

Se kun ei mene pääsääntöisesti vieläkään niinkuin perusopetuksen maksuttomuuden näkökulmasta pitäisi mennä. 

Suomen perustuslain (731/1999) 16 §:n mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Perusopetuksen maksuttomuudessa on kyse subjektiivisesta oikeudesta, ei periaatteesta. Maksuttomuus tarkoittaa sitä, että opetuksesta ei saa aiheutua oppilaalle kustannuksia. 

Opetusta ovat nimenomaan nämä koulun vuotuiseen suunnitelmaan kirjatut retket, vierailut ja muu vastaava koulun ulkopuolella tapahtuva toiminta.

https://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_koulutuksen_jarjestamisee…

Kaikilla perheillä ei ole varaa kustantaa lastaan tai lapsiaan vuotuisille luokkaretkille. Retkiä tehdään lukuvuoden aikana useampiakin. Jokaisen lapsen kustantaminen mahdollisesti useammalle retkelle on monelle perheelle mahdoton. 

Perheet kokevat ahdistusta ja lapset vaistoavat ilmapiirin.  Taloudellisen tilanteen mahdottomuus saattaa muokata itsetuntoa. Tämä kantaa pitkälle, jopa niin,  nuori koulutusuraa valitessaan valitsee mahdollisimman vähän taloudellisesti kuormittavan.

Vastaavasti muut vanhemmat tai huoltajat kustantavat maksamattomien lasten maksuosuuden.  Maksun suorittaneiden perheissä asiasta saatetaan keskustella syyllistävään sävyyn ja se luo pohjaa kiusaamiselle. 

Vaihtoehto vanhemmilta ja huoltajilta kerättävälle retkirahalle olisi koulupäivänä järjestettävä luokkaretken valmistelupäivä. Oppilaat työskentelisivät ikä- ja kehitystason mukaisissa tehtävissä kunnassa. Jokainen lapsi osallistuisi yhteisen retken rahoitukseen osallistumispanoksellaan. Tämä helpottaisi perheiden retkirahoitusta kunnan rahoittaessa retket.  Lapset pääsisi tutustumaan erilaisiin työtehtäviin ja lisäisi heidän tietämystään erilaisista ammateista.

 

 

 

 

 

 

 

MerviEskelinen
Perussuomalaiset Pieksämäki

Olen peruskoulutukseltani sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, terveydenhuollon maisteri ja ammatillisten aineiden opettaja. Toimin Pieksämäellä luottamustehtävissä. Päätyöni on terveysalan opettaja. Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista muutama vuosi sitten. Suomi on jatkuvassa muutostilassa niinkuin tietysti pitääkin. Toivoisin muutoksen alkavan esimerkiksi pienituloisten ikäihmisten ja lapsiperheiden arjen helpottamisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu