MerviEskelinen Näkymiä PerusSuomalaiselta veräjältä

Ajatusrikosta vai sananvapautta?

 

        

AJATUSRIKOSTA VAI SANANVAPAUTTA?
  
Suomalaisessa yhteiskunnassa näyttää vallitsevan hiljennetty sananvapaus. Miten kaunistella sanaa vappu? Vapun aikaan somessa oli useampia ”Hyvää Vapun”-toivotuksia eliminoitu ja rangaistu estoilla. Tilanne muistuttaa George Orwellin kuvausta epätoivottavasta tulevaisuuden yhteiskunnasta. Monet kirjassa ”Vuonna 1984” kuvatut ilmiöt ovat toteutuneet länsimaisessa demokratiassa. Mystinen Iso veli valvoo ja tarkkailee ihmisten julki tuomia ajatuksia. Onko Suomen perustuslaki menettänyt merkityksensä? Tasa-arvoa ja sananvapautta edisti esimerkiksi se, että naiset saivat ensimmäisenä Euroopassa vuonna 1906 yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden. Onko tulevaisuuden näkymä se, että 112 vuotta kestänyt helminauha katkeaa? 
 
Perustuslaissa on maininta ”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä." Kritiikki, vastakkainasettelu ja kyseenalaistaminen ovat osana toimivaa demokratiaa.  Tulisi kavahtaa Orwellin kuvaamaa ”ryhmäajattelun uhriksi” joutumista. 

Sanaa vappu tai mitä tahansa sanaa tai virkettä voi pitää suvaitsemattomana. Kun somessa kirjoittaa Vapusta henkilönä tai kalenterijuhlana, voi seurauksena olla sananvapauden esto eli ”banni.” Ihmisten välinen vuorovaikutus estyy jos ei enää voi toivottaa luontevasti vappua. Mitä on elämä ilman kalenterijuhlien toivotusta? Vappua on juhlittu suomalaisessa yhteiskunnassa keskiajalta asti. Se on tullut osaksi suomalaista kulttuuria.

Mediassa on näkynyt myös paljon Suomen yhteiskunnallisen tilanteen kyseenalaistamista. Poliittiset päätökset ovat saaneet aikaan, että köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat, raha menee rahan luo.  Steinin sanalasku ”Raha on ikuista, vain taskut vaihtuvat” voi joku päivä olla bannin arvoinen. 

Norbert Wiener kuvaa osuvasti ”Mitä enemmän otamme maailmalta, sitä vähemmän jätämme sille. Lopulta meidän on pakko maksaa velkamme juuri sillä hetkellä, joka saattaa olla melko sopimaton voidaksemme elää edelleen.” Tietyt maat ovat jo erityisen köyhiä hyväksyttäessä Euroopan unioniin. Käytännössä tämä yhtälö aiheuttaa kuluerää kaikille muille Eu:n maille. Suomen  nettomaksu vuonna 2014 oli 800 miljoonaa euroa. 

Edellä mainittua saatetaan pitää sopimattomana puheenaiheena ja se voi johtaa sananvapauden menettämiseen.   Sananvapauden suvaitsemattomuutta voi olla mikä tahansa sana, sananparsi tai lause.

Onko sananvapaus muuttumassa ajatusrikokseksi?

Mervi Eskelinen, Sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, THM, Ammatillisten aineiden opettaja
Karin Karjalainen, Bioanalyytikko, YTM, HTT-jatko-opiskelija
Pieksämäen PerusSuomalaiset Naiset


   
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tässä kirjoituksessa oli monta kohtaa joita en ihan ymmärrä, mutta tuo Suomen EU-maksun suuruus jäi erityisesti kummastuttamaan.

"Suomen nettomaksu vuonna 2014 oli 800 000000 miljoonaa euroa. Jokainen suomalainen maksoi vuonna 2014 Eu:lle 145 000 euroa. "

Jos Suomen nettomaksu tosiaan oli 800 000 000 miljoonaa euroa, tulee siitä jokaista suomalaista kohti n. 151 miljoonaa euroa.

Onko Suomi tosiaan pystynyt noin paljon maksamaan?

Mervi Eskelinen

https://eurooppatiedotus.fi/suomi-ja-eu/suomen-eu-...
Nettomaksu on Suomen Eu:lta saamien tulojen ja Eu:lle maksettujen maksujen erotus.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ja näkymä perussuomalaiselta veräjältä on että tuo erotus on 800 biljoonaa euroa?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ajatuksesta sanaan ja kirjoitukseen on pieni matka.

Sen matkan aikana on syytä miettiä, haluanko oikeasti sanoa tämän, vastaako tämä oikeasti ajatustani , onko tämä oikeasti järkevää ja tarpeellista .

Mutta ennen kaikkea : olenko valmis vastaamaan sanoistani .

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Valtion budjetti ei taida edes sadassa (100) vuodessa olla noin suuri kuin väität vuosittaisen nettomaksun EU:lle olevan. Nyt on nukuttu matematiikan tunnilla oikein olan takaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Antaa todellista uskottavuutta väittää EU-nettomaksun olevan 145 000 € per capita, kun Suomen valtion bujetti on reilut 10 000 per pää. Mutta toisaalta joku on sanonut, että mitä suurempi vale, sen paremmin se uskotaan...

Mervi Eskelinen

Jo vain, kyllä minua koulussa joskus väsytti mutta ei koskaan matematiikan tunneilla.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Eikö kannattaisi korjata nuo luvut, vie itse asian sivuraiteille

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tosiasiana pysyy että Suomi on jatkuvasti häviäjänä EU:ssa ja uusia rusinanpoimijoita on tulossa.

Mervi Eskelinen

Kiitos teille, että olette lukeneet tekstin huolella.

Käyttäjän KarinKarjalainen kuva
Karin Karjalainen

VAIKKA TUOSTA 800 MILJOONASTA OTETTIIN KUUSI NOLLAA POIS, ON NETTOMAKSU SIITÄ HUOLIMATTA JÄRJETTÖMÄN SUURI.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jos 800 miljoonasta (numerona) otetaan kuusi nollaa pois, on luku 800.

Miksi mielestasi 800 on jarjettoman suuri numero?

Käyttäjän KarinKarjalainen kuva
Karin Karjalainen

ANNETUSTA LINKISTÄ VOI ITSE KUKIN PÄÄTELLÄ, MIKÄ ON TILANNE NETTOMAKSUJEN SUHTEEN.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Näyttäisi olleen viimeisen linkissä raportoidun mukaan 50 € per pää. Aavistuksen eri kuin 145 000 €, mutta eihän se tietenkään sitä muuta, että nettomaksajia ollaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mutta kun tuohon 50 € laitetaan kuusikin nollaa perään, niin ollaankin jo tavallisen suomalaisen työssäkäyvän ihmisen kipurajoilla.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #15

... tai ainakin aika lahella!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ns omalla valuutalla tuo 50€ kuluisi pienituloiselta heittämäällä alle viikossa mutta mitäpä persua pienituloinen kiinnostaa.

Kun muistaa aikaa ennen unionin jäsenyyttä niin vaikkapa oman valuutan heilahtelun ja korkojen nousun johdosta valtaosa kansalaisista maksoi päivässä moninkertaisesti enemmän kuin vuosittainen nimellinen eu:n jäsenmaksu.

Kenen taskuun ne rahat meni? Unionista eroa kannattavien puheita kuunnellessa kannattaa miettiä sylttytehdasta eli kuka haluaa meidän rahamme ja lisäksi päästä päättämään asioista joista itse kukin voi haluamallaan tavalla päättää nyt. Ilman että kotimaiset poliitikot ja virkamiehet voisivat sitä rajoittaa.

Aikani ps:n ulostuloja luettuani/kuunneltuani en tosin usko että blogistin esittämät summat olisivat simppeli laskumoka vaan tietoinen vedätys saada herkästi uskovia kannattamaan sananjulistajan asiaan.

Ja tärkeintä on miettiä mitkä ovat tämänkin saarnaajan tavoitteet. Varsinkin jos niihin pääsemiseen vaaditaan nyt tässä blogissa esitettyjä epätotuuksia.

Käyttäjän KarinKarjalainen kuva
Karin Karjalainen

Hollantilainen joutuu pulittamaan EU:lle 384 euroa vuodessa, ruotsalainen 273 euroa ja belgialainen 260 euroa. Suomalaisen maksutaakka jää 160 euroon.

Hollantilaiset maksavat Euroopan unionille nettomaksuina eniten, kertoo ruotsalaissivusto europaportalen.se. Ruotsalaiset yltävät toiselle sijalle ja kolmantena ovat belgialaiset.

Suomalaiset yltävät kuudennelle sijalle, kun perusteena on vuoden 2014 nettomaksu henkeä kohden, jossa on otettu huomioon sekä EU:lta saatavat tuet että sille menevät maksut.

Hollantilainen joutuu pulittamaan EU:lle 384 euroa vuodessa, ruotsalainen 273 euroa ja belgialainen 260 euroa. Suomalaisen maksutaakka jää 160 euroon.

Listan toisesta päästä löytyvät voittajat. Jokainen unkarilainen tienaa EU-jäsenyydestä 568 euroa vuodessa, liettualainen 506 euroa ja kreikkalainen 476 euroa.

Britannialle helpotuksia
Ruotsalaisten laskelmat poikkeavat hieman komission virallisista luvuista. Niiden mukaan vuonna 2014 Suomen nettomaksu EU:lle oli 809 miljoonaa euroa eli 148 euroa henkeä kohden. Selvä kasvu edellisvuodesta johtui lähinnä siitä, että maaseudun kehittämistukia siirtyi viime vuodelle.

EU:n jäsenmaksut määräytyvät kansantuotteen, arvonlisäkertymien sekä EU:n maataloustullien ja tuontimaksujen perusteella. Vuonna 1995 tapahtuneen liittymisen jälkeisiä vuosia 1996,1997 ja 2000 lukuun ottamatta Suomi on ollut EU:n nettomaksaja.

Britannia on saanut vuodesta 1984 lähtien helpotusta jäsenmaksustaan. Suomen osuus maksuhelpotuksesta oli vuonna 2014 yhteensä 141 miljoonaa eli noin 6,9 prosenttia Suomen maksuista EU:n budjettiin. (Taloussanomat 2016)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kiitos Mervi Eskelinen, kun otit kybernetiikan isähahmon, Norbert Wienerin tähän. https://owlcation.com/stem/Norbert-Wiener-Father-o...

Systeemiajattelu on lahjomaton tapa ymmärtää mitä tahansa. Olen tehnyt sillä alueella videopresentaatioita kenties eniten maailmassa (www.metayliopisto.fi)

Wiener perustelee sitaatissasi systeemisesti: ottaa ja antaa. Systeemillä on input ja output sekä feedback ja control sekä alkuperä ja evoluutio. Tästä alkaen voisimme suunnitella yhteiskunnan kaikki koneistot uusiksi, koska monilla control on epäkunnossa, eivätkä pysty uudistumaan (feedback).

Ajatusrikos on "viehättävä" sana. Siinä mennään ihmisen tietoisuuden sisäpuolelle. Poliittinen manipulaatio pyrkii vähentämään sitä tietoisuutta, että ihmiselle jää entistä vähemmän tilaa ajatella. Orwellin kirjassa oli siitä paljon kuvauksia.

Opiskelkaa kaikki Wieneriä ja systeemistä näkemystä. Sitä kautta opitte ajattelemaan avarakatseisesti, kirkkaasti ja rehellisesti, ja samalla opitte tekemään ajatusrikoksia fundamentalistista ja populistista valtaa vastaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Valitettavan dekadivirheen vuoksi Salakari onnistui viemään tämänkin keskustelun sivuraiteille.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Suomessa ei kannattaisi vihata niin paljon koneinsinöörejä, sillä he ainakin osaavat laskea numeroita yhteen, ja jopa jakaakin niitä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    Perustuslaissa on maininta ”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Mutta nyt tietty vähemmistö ja valtaapitävät haluavat puuttua tähän vapauteen keksimällä käsitteen vihapuhe.
Jos meillä olisi aito sananvapaus, pitäisi hyväksyä se tosiasia, että aina joku, vaikka harvakin, saattaa joskus vihastua jonkun sanomisista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sen kun puhut vain. Halutessasi voit myös vihastua vaikka siitä, että joku kutsuu sanomaasi vihapuheeksi. Myös vihapuheeksi kutsuminen ja sen moittiminen ovat osa tuota kaipaamaasi aitoa sananvapautta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Entä ns. vihapuheen eli sananvapauden kriminalisoiminen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Surkea idea. Onko sellaista oikeasti vireillä, vai oletko huolissasi vain varmuuden vuoksi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Palaahan asiaan, kun on asiasta jotain kerrottavaa. Olisi mielenkiintoista nähdä mistä on kyse.

Toimituksen poiminnat